Sprookjes en mythes zijn verhalen die de tand des tijds hebben doorstaan.
Al deze verhalen bevatten lessen en inzichten voor situaties op het werk of in een levensfase en zijn bedoeld om je op jezelf te laten reflecteren en stappen te zetten die voor jou aan de orde zijn. Sprookjes zijn oer-mythen die je uitnodigen om je ervaringen te duiden als signalen van levensopdracht en bestemming en hoe je kunt omgaan met de hobbels op deze weg.
Hoe Jolie haar prins Charming vond. Een modern sprookje over het creëren van je eigen werkelijkheid. Hoe prinses Jolie haar prins vond
Het lelijke eendje (H.C. Andersen): dit verhaal gaat over worden wie je al bent, het herkennen van de zwaan in jezelf en het grote verlangen dat hieraan ten grondslag ligt. Het verhaalt over overtuigingen die je uit je nest en je jeugd meeneemt en voor waar houdt. Het wordt de bril je je op je neus hebt en waardoor je de werkelijkheid waarneemt. En ander thema is ‘Erbij willen horen en je daarom aanpassen’. De zwaan staat voor het verlangen om uit te groeien tot je essentie en de moed hebben om je valse zelfbeelden los te laten. Gaandeweg ga je inzien dat opgroeien en volwassen worden betekent dat je een bredere kijk op jezelf, je werk en de wereld op je heen ontwikkelt. Wat hierbij helpt is conformiteit ter discussie te stellen. Onder het droeve beeld van de wereld ligt het diepe verlangen om te zien wie we werkelijk zijn en te gaan doen waarvoor we geboren zijn: het lelijke eendje blijkt aan het eind van het verhaal een prachtige zwaan te zijn geworden en ontmoet zijn ware familie.
Jonathan Livingston Seagull, geschreven door R. Bach (tekst) en R. Munson (fotografie). Ken je de mooie muziek van Neil Diamond nog? Dit verhaal gaat over een zeemeeuw die maar één wens heeft: sneller en hoger vliegen dan enige andere meeuw ooit gedaan heeft. Hij wil weten wat hij wel en niet kan, waar de grenzen liggen van zijn kunnen. Het is een verhaal van vallen en opstaan, van in jezelf en je mogelijkheden geloven, van buiten je box denken. Een inspirerend verhaal, dat is opgedragen aan de echte Jonathan Zeemeeuw die in ons allemaal leeft. Ga met dit verhaal op zoek naar wat voor jou belangrijker is dan eten.
De nieuwe kleren van de keizer (H.C. Andersen): Dit sprookje vertelt je dat als je je veel aanpast aan wat er van je verwacht wordt, je dan de agenda van een ander volgt. Hierdoor vervreemdt je van jezelf. Het thema is dat je in werk (of familie) je soms aanpast aan de regels van een groep en je conformeert met wat in die groep doorgaat voor succes. De verleiding hiertoe kan heel subtiel zijn. De wens is om bij de groep te horen. In het sprookje levert het dan wel op dat het leven hierdoor één groot feest wordt! Het plezier dat met zijn allen beleefd wordt, is de worst waar we achter aan rennen. In ons eigen leven kan dit de vorm aannemen van een bepaalde levensstandaard, de zekerheid van loon, carrière maken, een deadline halen. Door je angsten om deze beloningen te verliezen onder ogen te zien, kun je weer dichter bij jezelf komen en je te weer stellen tegen de druk van je leidinggevende of van je familie.
De kleine dennenboom (H.C. Andersen): Dit sprookje gaat over het verlangen om te schitteren in de schijnwerpers, om gezien te worden en beroemd te zijn. De dennenboom sterft en de tragiek is dat hij nooit geleefd heeft. Doordat hij volledig in beslag wordt genomen door de toekomst of het verleden, leeft hij nooit helemaal in het heden. Dit is een mooie parallel met de boeken van Tolle, die op vele manieren hetzelfde zegt. Het sprookje nodigt je uit om tevreden te zijn met wat je nu hebt. Reclame voedt onze ontevredenheid. Kleding volgens een nieuwe trend, de nieuwste IPod, telefoon, aankleding van ons huis en tuin. Onze maatschappij is er van doordrenkt en het valt niet altijd mee om hierin een eigen weg te volgen. Het verhaal nodigt je uit tot reflectie: wat is wezenlijk in jouw leven? Wat is echt belangrijk? en staat dit ook hoog op je agenda? of komt het pas op punt 10? Prioriteit is waar je tijd aan besteedt, klopt jouw time management nog? Hoe wil je herinnerd worden? Kortom: tijd om je te bezinnen in wat je bezielt en wat in jouw leven zinvol is.
De Chinese nachtegaal (H.C. Andersen): Een sprookje over authentiek zijn en doen wat je graag doet en wat je natuurlijk afgaat: de nachtegaal zingt uit volle borst. Hij doet dit om het genot van het zingen, wie er luistert of wat zijn publiek ervan vindt is voor de nachtegaal in het geheel niet belangrijk. Het gaat over het belang van passie en talent versus populariteit en succes. Het verhaal nodigt je uit om op zoek te gaan naar datgene wat je energie geeft. De nachtegaal reageert niet op beloning of straf, in plaats daarvan wil hij vrijheid, intimiteit (de tranen van de keizer) en betekenis. Doordat hij begrijpt waar hij zijn kracht aan ontleent, kan hij altijd een geweldige voorstelling ten beste geven. In de loop van het verhaal en door de scènes te schilderen wordt je als lezer/toehoorder van het sprookje uitgenodigd op zoek te gaan naar jouw talent en passie. Waar geef je dermate veel om dat je naar grootsheid wilt streven?
Godinnen, archetypen op de weg van de Vrouw (zie ook Godinnen in elke vrouw van Bolen)
Iedere keuze op de levensweg die we lopen, heeft een prijs. De werkelijke prijs van een keuze is wat we ervoor opgeven. Het is de weg die we niet nemen. En het is belangrijk dat we als vrouw zelf de verantwoordelijkheid op ons nemen voor de richting die we kiezen. Dan is de vrouw een Heldin.
De godinnen uit de mythologie staan voor bepaalde facetten van onze persoonlijkheid:
Artemis: de alchemistische godin van de jacht en de maan. Zij is doelgericht, onafhankelijk. Athena: de maagdelijke godin van de wijsheid en het handwerk. Denkt helder na en lost praktische problemen op en bedenkt strategieën. Hestia: godin van de haard. Ze is de personificatie van het archetypische zelf. Zij heeft het vermogen om alleen te zijn en ervan te genieten. Staat open voor spiritualiteit. Hera: kwetsbare godin van het huwelijk, jaloerse feeks, maar ook vereerde vrouw. archetypische echtgenote. Zij is trouw en gaat verbintenissen aan voor het leven. Demeter: godin van het graan en de landbouw, moeder van Persephone. Zij is moederlijk en zorgt graag voor anderen. Ze is ook gul en geeft graag en veel. Persephone: “het meisje”, godin van de onderwereld. Zij is ontvankelijk. Staat open voor dromen en fantasieën. Aphrodite: godin van liefde en schoonheid. Heeft het vermogen om te genieten van schoonheid en prettige ervaringen. Zij is sensueel en creatief.
De godinnen vertegenwoordigen een of meer typerende karaktertrekken in elke vrouw. Zij zijn de verschillende krachten en mogelijkheden die de vrouw in zich heeft. Mogelijkheden die zij kan ontplooien als zij zich ervan bewust wordt. Door ze te schilderen breng je die bepaalde karaktertrek in jezelf tot expressie. Door er op creatieve wijze over te schrijven verdiep je je inzicht in de opties die deze bepaalde godin in je wakker maakt. Je kunt dan bepalen welke godin in welke situatie in je leven kan worden ingezet om jezelf als vrouw te verwezenlijken.
In de Agenda op de website kun je zien wanneer welk sprookje, mythe of verhaal uitgangspunt is voor een cursus Intuïtief Schilderen van het Schildercafé.