Je werk goed doen
Vraag is hoe je dit kunt ervaren? Mijn ervaring is dat het iets is in mij zelf dat wakker mag worden. Het betekent voor mij ook “mijn werk goed doen”, ervoor te zorgen dat ik zorgvuldig werk, dat ik mezelf in de spiegel kan aankijken zonder schaamte. Het betekent voor mij als coach ook dat mijn werk mij dwingt te blijven leren. En dit leren heeft te maken met persoonlijke ontwikkeling, mijn blinde vlekken erkennen als er iets is in een klantencontact wat niet prettig loopt, iets waarover ik boos wordt, waarover ik gefrustreerd ben. Voor mijn gevoel ligt dit dan vaak aan de ander, maar natuurlijk zegt het ook iets over mij. Het nodigt mij uit mijn eigen aandeel van de gebeurtenis te onderzoeken.
Wanneer doe ik het goed?
Dit heeft vooral te maken met mijn gevoel over wat ik heb gedaan. Een goed gevoel hebben over het contact met een klant. Soms ook mijn excuses aanbieden als ik iets niet goed gedaan heb (erkennen dat ik ook maar een mens ben…).
Mijn ervaring is ook dat ik het goed doe als ik mijn deskundigheid vergroot, dat een vraag van een klant of van de markt mij uitnodigt om er iets bij te leren. Op deze manier groeit mijn aanbod en heb ik meer ruimte voor groeiende vragen. Het houdt mij in contact met de maatschappij.
Het voelt goed als ik 100% inzet heb voor een onderdeel. Al mijn aandacht aan 1 item besteed (ik neem nooit de telefoon aan tijdens een sessie).
Voor mij voelt het ook goed als ik creatief blijf, nieuwe werkmethodes, nieuwe producten bedenken, dan leef ik op!
Heb ik nog het goede werk?
Hoewel spiritualiteit niet van het werk zelf komt, kan het werk je wel uitnodigen om te reflecteren of je nog wel het ‘goede’ werk aan het doen bent. Het goede werk doen wil zeggen dat je nog steeds energie krijgt van je werk, dat je het leuk vindt. Je vindt je werk vaak leuk als je je eigen kwaliteiten kunt inzetten. Het betekent antwoord geven op de vraag “Past het werk bij mijn bestemming”, heeft het te maken met “mijn levenstaak”. Dit vraagt van mij dat ik over deze vragen nadenk en er antwoorden op geef. Het helpt mij dan om de natuur en de stilte op te zoeken. Ik merk ook dat het een vraag is die uitnodigt om zo eenmaal per jaar te stellen. Ben ik nog steeds met de juiste dingen bezig?
Goed is goed genoeg
Mijn werk goed doen betekent niet dat ik geen fouten mag maken, alles perfect moet doen. Ik realiseer me dat goed doen vooral zit in oog houden voor de essentie van wat ik doe. Dat moet goed zitten. In de uitvoering mag wel eens typefout of zo zitten.
Ik herinner me nog dat in mijn eerste folder gesproken wordt over de 3 peilers van mijn werk. Wel 10 mensen hadden de tekst door gelezen en van feedback voorzien. Nadat ik trots het gedrukt exemplaar overhandigde (1000 gedrukt), zei deze persoon aarzelend “je hebt zeker wel gezien dat er een taalfout in staat, peilers moet pijlers zijn”. Mijn hart stond stil … Ik overwoog een herdruk, rekende uit wat dat zou kosten. Dit kon immers niet… Toen dacht ik “Nee, laat maar staan. Als iemand er nog eens een opmerking over maakt, zal ik uitleggen dat het bij mij om de essentie gaan en dat ik een mens ben die af en toe fouten maakt”. Overigens heeft daarna nooit meer iemand er een opmerking over gemaakt… af en toe leg ik het nog wel eens uit.
Loes Vrolijk