Het labyrint wacht erop om door jou ontdekt te worden. Het leidt je door de stormen van je leven naar het mysterieuze patroon dat het web van creatie vorm geeft. Het leidt je naar je Bron en is een manier om ‘thuis te komen’.
Lees voor meer informatie over de vorm, de geschiedenis en de betekenis van het Labyrint, en een eigentijdse oefening voor jezelf verder.
Vorm
Een labyrint is een kruisingsvrij, slingerend pad, dat de loper langs een aantal wendingen naar het centrum voert en weer terug naar buiten. Er is een aantal verschillende modellen van het labyrint. Ze hebben echter één ding gemeen: in tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. Veel mensen verwarren een labyrint met een doolhof. Dan mis je een belangrijk punt: in een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg!
Het Labyrint dat je hier aantreft is het Labyrint van Chartres.
Geschiedenis
Het labyrint komt in vrijwel alle culturen voor. De oudste bekende labyrinten zijn zo’n 6000 jaar oud en stammen uit het Neolithisch tijdperk, op eilanden in de Middellandse en Aegeïsche Zee. Later werd het labyrint onder meer via het oude Egypte en de Minoïsche beschaving en vandaar via de Griekse mythologie een onlosmakelijk deel van de Europese cultuurgeschiedenis. Sinds 300 jaar na Christus heeft het ook een plaats gekregen in de Christelijke traditie: in een aantal kerken en kathedralen in Frankrijk, Italië en Engeland liggen labyrinten. Het bekendste ligt in de kathedraal van Chartres. In bijbelse verhalen komt het labyrint voor als verbeelding van de stad Jericho, of als onderdeel van het paleis van Koning Salomo. Langs de Scandinavische kusten liggen talloze stenen labyrinten, die een onderdeel uitmaakten van de volkscultuur. In Engeland liggen eeuwenoude labyrinten van turf en gras. Het labyrint heeft een plaats in de cultuur van de Hopi-Indianen, en is te zien op de afbeeldingen bij het Peruaanse Nasca. Op moskeeën in Pakistan staan afbeeldingen van labyrinten. Het labyrint vertoont ook verwantschap met de oosterse Mandala en met oeroude afbeeldingen van spiralen, bijvoorbeeld in Ierland en Turkije en op Malta. Labyrinten en doolhoven zijn sinds jaar en dag ook een bron van spanning en vermaak, van pretparken tot computerspelletjes.
Betekenis
Historisch gezien zijn er veel verschillende mythes, rituelen en verhalen verbonden aan het labyrint. Tegelijk heeft het labyrint een universele betekenis. Het is niet voorbehouden aan één enkele religieuze of culturele traditie. Juist daarom kan het mensen overal op de wereld ook nu nog, en juist weer, aanspreken. Het labyrint is een oeroud archetype, dat verbonden is met geboorte en transformatie. De cirkel is vanouds een symbool van heling en heelheid: het labyrint wijst een weg door die cirkel heen. De spiraal is een symbool van de verbinding tussen de menselijke en de goddelijke wereld. In de huidige tijd is de weg door het labyrint voor talloze mensen een metafoor voor hun levenspad. In het echte leven kent ons pad immers ook de nodige – verwachte en onverwachte – wendingen. Met het lopen van een labyrint doen we dat als het ware na. De vorm van het labyrint geeft vertrouwen dat je je kern (je bestemming) ook echt kunt bereiken. Maar het belangrijkste is wel dat je in beweging blijft: de weg is het doel , zo luidt een oude wijsheid
Eigentijds gebruik
Op allerlei plaatsen op de wereld maakt het labyrint de laatste jaren een opmerkelijke revival door. Er zijn labyrinten aangelegd in kerken, in de natuur en in de stedelijke openbare ruimte. Kunstenaars en ontwerpers hebben talrijke nieuwe creatieve ontwerpen van labyrinten gemaakt. Voor vele duizenden mensen biedt het labyrint een regelmatig terugkerende mogelijkheid voor loopmeditatie. Het labyrint wordt onder meer gebruikt als:
- ruimte voor meditatie, bezinning, heling en spirituele groei
- ruimte voor ceremonies, bijvoorbeeld bij geboorte, huwelijk, ziekte en overlijden
- plaats waar de natuurlijke en religieuze cyclus van het jaar wordt gevierd
- gedenkruimte voor vrede en verzoening instrument voor bezinning op waarden en cultuurverandering in organisaties
Loop nu het Labyrint met een vraag van dit moment:
Vandaag nodig ik je uit, om net als ik, met de wijsvinger van je niet dominante hand (links als je rechts bent) het onderstaande labyrint in te lopen met iets dat je wilt geven. Afhankelijk van het moment dat je dit doet, kan dit het nieuwe jaar zijn, een huwelijk, een nieuw huis, de start van een bedrijf enz. In het midden blijf je even stilstaan, een meditatief moment. Hoe is het om dit te geven?
Als je terugloopt loop je met de gedachte wat je wilt ontvangen van dit nieuwe gebeuren. Wees attent op alles wat er bij je boven komt, wat je denkt, wat je ziet, wat je hoort en wat je voelt. Schrijf tot slot als je wilt op wat je hebt ervaren en lees het hardop aan jezelf voor.
Veel plezier!
Loes Vrolijk
By Anja Ganzeboom 2 november 2010 - 10:36
Lieve Loes,
Dank je wel voor je uitnodiging om het labyrint te lopen. Even een moment voor mezelf in verbinding met de ander door het geven en ontvangen. Het ga je goed! Hartelijke groet, Anja